Església de Sant Vicenç d'Obiols

Bisbat de Solsona

Camí d'Obiols, s/n

08610 Avià

Berguedà

938 221 500 / 938 230 000

dinapat@dinapat.com / avia@diba.cat

L’església de Sant Vicenç d’Obiols és el resultat de diverses etapes constructives, de les quals se’n troben vestigis en la seva estructura. Així, el temple ens desvela elements preromànics, romànics i de posteriors intervencions

En el seu origen, amb la categoria de parròquia, l’església depenia del monestir de Santa Maria de Ripoll. El temple fou fruit d’una donació del comte Guifré i la comtessa Guinedilda de l’any 888, data que sembla ser posterior a la de consagració. Gràcies a l’abundància de fonts documentals al segle X i Xi, coneixem la importància de Sant Vicenç, la qual continuà sent parròquia durant tota l’edat mitjana. 

Es tracta d’un temple de nau única culminada amb un absis gairebé rectangular a la capçalera i dues capelles quadrangulars. Es crea així una capçalera trevolada que confereix al temple una planta de creu llatina.  Una volta de canó de mig punt cobreix l’absis i les capelles laterals, comunicades mitjançant arcs de ferradura sostinguts per columnes cilíndriques. És interessant destacar el caràcter clarament visigòtic d’alguns dels arcs de ferradura interiors. Alhora, tan la nau com l’absis es troben il·luminats a partir de diferents obertures, algunes romàniques i altres d’època moderna. 

L’exterior del temple es constitueix a partir de murs mancats de decoració amb un aparell força irregular. Al temple s’hi accedeix a partir de dues entrades, una d’època romànica i l’altre posterior. La romànica, molt erosionada, es forma amb un arc de mig punt adovellat el qual es troba emmarcat per una arquivolta ubicada a la manera de guardapols. Sobre aquesta façana, a l’extrem oest, s’obre un campanar d’espadanya de dues obertures.

Entre els elements destacats cal mencionar una necròpolis del segle X, situada a l’absis, la qual fou restaurada als anys seixanta.