Església de Sant Salvador de Bianya

Bisbat de Girona

Plaça Església, 3

17813 Sant Salvador de Bianya

Garrotxa

turisme@valldebianya.com

L’església romànica de Sant Salvador de Bianya, consagrada l’any 1170, constitueix un dels temples més bells de la comarca de la Garrotxa.

Al centre de petit poble de Sant Salvador de Bianya trobem aquesta bonica església, documentada per primera vegada l’any 1090, com una de les possessions de l’influent monestir de Sant Joan de les Abadesses. El temple que avui podem admirar va ser consagrat l’any 1170 pel que aleshores era bisbe de Girona, Guillem de Monells, després que el seu germà Ponç, bisbe de Tortosa i abat del monestir benedictí, li ho demanés. Durant el segles XV, com moltes de les esglésies i altres edificis del territori, Sant Salvador de Bianya va veure’s afectat per uns terratrèmols, de manera que el temple va haver de refer-se després que s’ensorrés la volta.

Malgrat les modificacions que ha anat patint al llarg dels segles, però, l’església de Sant Salvador de Bianya constitueix un dels temples més bells de la comarca de la Garrotxa. És una església d’una sola nau coberta amb volta apuntada i un sol absis. Té petits detalls decoratius interessants com ara els dos capitells de les columnes adossades al mur del primer tram de la nau, amb decoració vegetal amb uns petits caps humans entremig. Cal destacar també la petita finestra de doble esqueixada oberta a l’absis, amb una arquivolta sostinguda per dues columnetes amb capitells decorats. A l’exterior, la finestra segueix el mateix esquema que a l’interior i corona l’absis un fris amb mènsules esculpides. La resta de decoració que s’hi pot veure, tant a l’interior com a l’exterior, és fruit de la restauració a la qual es va sotmetre l’església a inicis del segle XX, de la mà de Rafael Masó.