Església de Sant Romà de Lloret de Mar i cementiri modernista

Bisbat de Girona

Plaça de l'Església, 4

17310 Lloret de Mar

Selva

972 366 490

parroquia-lloret@telefonica.net

L’església de Sant Romà de Lloret de Mar, iniciada en època del ple gòtic català, juntament amb el cementiri municipal, conforma un magnífic conjunt modernista.

La primera església de Lloret de Mar va ser l’antiga ermita de la Mare de Déu de les Alegries, que ho fa ser des que es va consagrar l’any 1179 fins a principis del segle XVI. Va ser aleshores quan es va decidir construir un nou edifici més proper al mar que pogués acollir la població de mariners i pescadors que l’antic santuari ja no podia albergar. El nou temple, a diferència del que es pot observar avui en dia amb un exterior completament modernista, va ser aixecat en estil gòtic. L’església original, que segurament era d’una sola nau, estava dotada de diversos elements de defensa i fortificació. Les capelles laterals i l’ampliació de la nau es van desenvolupar a finals del segle XVI i el segle XVII. Però les grans reformes i ampliacions es van portar a terme a principis del segle XX, com a conseqüència de les relacions comercials amb Amèrica que havien dut riquesa a la població de la mà dels anomenats indians.

La remodelació del temple, doncs, es va realitzar sota la influència de l’estil modernista i va ser obra de Bonaventura Conill i Montobbio, seguidor de l’Escola d’Antoni Gaudí. L’arquitecte va revestir les façanes exteriors del temple amb elements ornamentals utilitzant mosaics, la tècnica del trencadís i peces de ceràmica i pedra. A la part superior hi va col•locar les figures dels dotze apòstols, en mosaic venecià, i va rematar tot el conjunt amb cúpules que tenen un caire d’estil bizantí. El resultat, doncs, és un temple de base gòtica amb una aplicació modernista amb reminiscències bizantines, però també musulmanes i renaixentistes. De la decoració interior originària la major part dels elements amb els quals comptava aquesta església van ser destruïts durant la Guerra Civil. No obstant això, es van poder salvar nou taules del retaule renaixentista de Pere Serafí i vuit teles que havien format part d’un retaule del Roser. Lloret de Mar compta amb una altra edificació modernista, el cementiri municipal, construït a cavall entre el segle XIX i XX pel mestre d’obres Joaquim Artau i Fàbregas, que conforma un dels conjunts d’escultura funerària d’aquest estil més rics del país. Del conjunt de sepulcres més interessants, la majoria construïts en pedra de Montjuïc, de Girona, o marbre de Carrara, destaquen els hipogeus i panteons de Puig i Cadafalch, de Bonaventura Conill, d’Antoni Gallisà i de Vicenç Artigas.