Església de Sant Quirze i Santa Julita d'Ossera

Bisbat d'Urgell

Carrer Major, 28

25717 Ossera (La Vansa i Fórnols)

Alt Urgell

638 988 496

www.bisbaturgell.org

A l’interior es conserva el retaule  gòtic de sant Martí, recentment restaurat. 

De l’antiga capella  romànica dels segles XI o XII  no queden vestigis. L’edifici està datat en els segles XVII-XIX. Es desconeix amb exactitud la dada d’edificació;  a l’entrada hi ha una inscripció amb la data de 1885 que pot fer referència a la data de construcció o a una intervenció posterior. Es tracta d’una construcció, de petites dimensions, tot just cinc metres d’ample per tretze de llarg,  de factura rústega de pedres unides amb morter sense fer filades.   

La capella és d’una  sola nau  capçada per un absis semicircular a llevant i  coberta  amb volta. Presenta  contraforts laterals.  La façana  té una porta al mur de ponent  i està  coronada per un campanar de dos ulls desiguals  Per la part posterior està adossat a un altre edifici.

En l’interior es conserva el Retaule de Sant Martín, d’estil gòtic.   Durant la Guerra Civil  els  veïns del poble van amagar les  diferents taules per evitar la seva destrucció o desaparició.  Últimament ha estat restaurat i recol·locat en l’església en l’altar major. Manca l’arquitectura i els ornaments originals del retaule.

Bibliografia

    Retaules Gòtics de la Vall de la Vansa i Tuixen,Carles Gascón,Generalita de Catalunya