Església de Sant Quirze de Pedret

Bisbat de Solsona

Camí de Pedret, s/n

08600 Cercs

Berguedà

938 247 890 / 938 211 384

dinapat@dinapat.com

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

Església típica romànica, bastida entre els segles IX i X, amb construccions mossaràbigues, pintures preromàniques i romàniques. Constitueix un dels edificis més destacats de l'època romànica de tot Catalunya.

Al 983 tenim la primera notícia de l’indret, essent un dels dominis del monestir de Sant Llorenç prop Bagà. Actuà com a església parroquial al final de l’època medieval, tal com llegim a en un document de 1312.  

Es tracta d’un edifici de tres naus les quals evidencien diferents fases constructives: la nau central correspon al primer temple del segle IX, d’una sola nau, mentre que les laterals són fruit d’una ampliació del segle X. La capçalera està formada per tres absis, el central dels quals és trapezoïdal, mentre que els laterals de planta de ferradura. Els absis estan connectats mitjançant arcs de ferradura adovellats. L’absis central es cobreix amb volta de canó ultrapassada i les dues absidioles laterals amb volta esfèrica un xic aplanada. L’edifici, entre els segles XI i XIII i al segle XVIII, fou objecte de diferents transformacions. 

A l’interior hi ha restes de pintures murals originals i també reproduccions d’altres fragments que actualment es conserven al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona i al MNAC. Aquests vestigis pictòrics daten del segle X i del segle XI. Són molt interessants les pintures preromàniques, un dels pocs exemple de pintura mural del segle X conservada a Catalunya. 

A l’exterior, d’un caràcter rústec, en destaca la porta d’accés al temple, construcció que es correspon amb les reformes fetes a Pedret en època romànica. La portada és formada per dos arcs de mig punt en degradació i adovellats que arrenquen d’una imposta. Aquesta és suportada a partir de dues columnes amb els seus respectius capitells, força malmesos. D’època romànica, però a l’interior, també es conserva una pila baptismal decorada amb relleus molt esquemàtics. Antigament aquesta pila s’ubicava a l’exterior del temple.