Església de Sant Pere de Sabella

Arquebisbat de Tarragona

Ctra Vella de Conesa a Forès, s/n

43427 Conesa

Conca de Barberà

977 890 346

Nivell de protecció patrimonial: BCIL

L’església romànica de Sant Pere de Sabella, del segle XII, s’alça en el petit nucli de Sabella, actualment deshabitat.

La construcció del temple l’hem de datar de finals del segle XII i inicis del segle XIII. Tot i això, posteriorment ha experimentat diverses modificacions, les més importants entre els segles XV i XVII.

Es tracta d’un edifici d’una sola nau amb coberta de volta de canó lleugerament apuntada. La planta es tanca amb un absis semicircular cobert amb una volta semiesfèrica. Al cantó nord del temple hi trobem una petita capella de planta rectangular afegida al segle XIV. L’accés de la nau principal a la capella en qüestió es realitza a partir d’un arc apuntat. A l’interior hi ha un retaule del segle XVII-XVIII, situat en el presbiteri, zona elevada en relació al nivell de la nau principal. 

Un mur llis, conformat a partir de carreus força regulars, dóna lloc a l’austeritat constructiva que observem a l’exterior. Del conjunt en destaca un campanar barroc d’espadanya i la portada d’accés al temple, ubicada en el mur sud. La portalada es constitueix a partir d’un arc de mig punt adovellat que reposa sobre dues columnes amb capitells, decorats amb diferents elements figuratius. Entre aquests observem figures humanes molt esquematitzades i aus. Aquesta seria la porta d’accés que s’afegí a la primitiva. Es pensa que inicialment la porta d’accés hauria estat l’arc de mig punt adovellat en què queda inscrita la ja esmentada portalada. 

En el seu interior es conserva una imatge gòtica de Sant Pere del segle XIV. Aquesta escultura, de mida humana i de notable perfecció artística, fou tallada en pedra i policromada. També és interessant el treball escultòric de la pica beneitera, d’un estil similar al dels dos capitells que flanquegen el portal d’accés a l’església.