Església de Sant Pere de Matamargó

Bisbat de Solsona

Carretera de Salo a Vallmanya, km 10

25287 Pinós

Solsonès

973 482 101

museu@museusolsona.cat

El lloc de Matamargó es esmentat ja l'any 1086, any en el que el vescomte de Cardona deixa a la seva muller i al seu germà entre altres castells el de "Matamargon".

La primera església de Sant Pere deuria ésser l’església també del castell i la parroquial del lloc . Al s. XVII fou ampliada i remodelada totalment i així quedà també modificat totalment l’àmbit casteller. La primitiva església fou substituïda per l’actual a mitjans del s. XVII (el rector Gaspar Brufau contractà les obres al 1650) i el senyor del lloc Josep Lluc hi dugué a la seva inauguració les relíquies de Sant Cristòfol, Santa Caterina, i sant Antoni de Padua de la capella de la Mare de Déu dels Àngels de la masia de les Cases. L’altar del Roser fou encarregat a Segimon Pujol, escultor de Folgueroles i el seu fill Francesc Pujol, acabà l’any 1796 el magnífic retaule de l’altar major.

L’església és d’una sola nau amb capelles laterals, amb un presbiteri rectangular al costat de llevant i la façana orientada a ponent. A ponent i tramuntana s’alça també el campanar de l’església , de planta quadrada i coronat per una balustrada . La porta segueix un model molt usual de l’època: és coronada amb un frontó d’arc de mig punt rebaixat que conserva el símbol de Sant Pere i la següent inscripció: “Tu est Petrus et super hanc petram edificabo ecclesiam meam Mattm. 1618”