Església de Sant Pere de Cornellana

Bisbat d'Urgell

Cornellana

25717 Cornellana (La Vansa i Fórnols)

Alt Urgell

973 370 368

http://vansafornols.ddl.net

L’església de Sant Pere és un edifici de factura moderna construït el 1818. Té una nau amb tres absis quadrats coberts amb volta de creueria posterior. Ha estat restaurada recentment.

L’església de Sant Pere és un edifici de factura moderna, atès que la seva construcció data de l’any 1818. Originàriament, l’església de Sant Pere d’obra romànica se situava als afores del poble de Cornellana (actualment hi resten els fonaments al costat del cementiri). Es tracta d’un edifici d’una nau amb tres absis quadrats coberts amb volta de creueria posterior. Braç longitudinal fa 9 x 13 m; braç transversal fa 5,20 x 17,70 m.  La nau és coberta amb volta de creueria posterior, arcs preabsidials davant de cada absis. Un de toral introduint el tester. L’església ha estat restaurada recentment (2006) en el marc del projecte global de restauració de les esglésies i els retaules gòtics del municipi. A l’interior de l’església s’hi localitzen els fragments de dos retaules gòtics.

El primer retaule, el de Sant Pere, se situa a l’altar major de l’església i conté un conjunt de taules i una part de la predel·la. Aquest retaule se centra en la representació de la vida de Sant Pere i data aproximadament del primer quart del segle XVI. Pel que fa al segon retaule, el dels Goigs de la Verge, presenta dos carrers amb tres taules cadascun i una predel·la amb set taules. Les imatges contingudes a les taules representen les diverses alegries de la Verge. Aquest retaule data de finals del segle XV.

Bibliografia

    Els retaules gòtics de la Vall de la Vansa i Tuixén, Carles Gascón i Teresa Font, Generalitat de Catalunya, 2006 + Catalunya Romànica