Església de Sant Pere d'Abrera

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Plaça de l'Església, 9

08630 Abrera

Baix Llobregat

937 700 057

parroquia.abrera@gmail.com

https://www.parroquia-de-sant-pere-d-abrera.com/

Dins del municipi d'Abrera, a la comarca del Baix Llobregat, trobem l'església de Sant Pere d'Abrera, documentada per primera vegada vers el 1110. Esdevé una mostra harmoniosa del primer estil romànic de Catalunya

La població d’Abrera es traslladà, al s. XI, d’una zona fluvial a un punt més elevat. És en aquest moment quan es va construir una església que va esdevenir epicentre de diverses masies que generaria el centre urbà actual. L’edifici mostra una planta de nau única i capçalera tripartida amb tres absis semicirculars disposats en creu, que tenen tres finestres de mig punt obertes al mur. Els absis generen tres arcs formers que volten un creuer cobert amb volta d’aresta i les naus són cobertes amb volta de canó. Al s. XII l’edifici pateix una ampliació que afecta les parets de la nau, així com la porta d’entrada al mur lateral. Aquest accés està format per una arquivolta de mig punt esculpida amb roleus i motius vegetals que es sosté a través de dues columnes amb capitells esculpits, avui molt desgastats, però que deixen intuir certes formes zoomorfes i motius geomètrics. El timpà no mostra decoració i tota la porta està coronada per un guardapols.

A l’exterior, els absis conserven els caràcters típics de la decoració llombarda del s. XII, articulats a través de lesenes i un fris d’arcuacions cegues. Sobre el presbiteri s’aixeca el campanar, a on només s’accedeix des de la teulada. Els dos pisos inferiors semblen ser originaris del s. XII, el tercer és un afegit a la restauració del 1956 aprofitant restes de l’edifici. El pis inferior mostra una gran obertura de mig punt per cara, mentre que els dos pisos superiors presenten finestres geminades amb mainells restituïts recentment. Hi ha també, en el seu interior, una decoració incorporada per mossèn Joan Capelles entre 1958 i 1962, igual que el cor i els afegits de l’altar.