Església de Sant Pere Apòstol de Lleida

Bisbat de Lleida

Carrer Major, 9

25007 Lleida

Segrià

973 243 080

Sant Pere Apòstol, una construcció barroca del segle XVIII, era l’església de l’antic Convent de Santa Maria de Jesús de Lleida, fundat al segle XV.

L’església de Sant Pere Apòstol és el temple del que havia estat l’antic Convent de Santa Maria de Jesús, un monestir de franciscans observants fundat a Lleida a mitjans segle XV i que tindria una seu itinerant per la ciutat per motius varis. Va ser al segle XVIII quan el convent s’establiria al costat del riu Segre amb la necessitat d’aixecar unes noves dependències monàstiques i també una nova església que es dedicaria a Sant Pere.

El temple té una estructura de tres naus, de les quals la central està coberta amb volta de canó amb llunetes i presidida per l’altar amb una imatge del Sant titular. Les naus laterals acaben en dues capelletes: a la del costat de l’evangeli és on s’hi troba el Sagrari i la del costat de l’epístola està dedicada al beat Francesc Castelló, declarat màrtir l’any 2001 pel Papa Joan Pau II. Exteriorment, destaca la seva façana amb una portalada barroca molt borrominesca amb esveltes columnes salomòniques i presidida per la imatge de la Immaculada, que prové de l’antic convent de l’Ensenyança. Va ser col•locada en aquesta església l’any 1943. A la façana lateral dreta, molt austera, hi ha una imatge de la Mare de Déu de l’Arcada, patrona del carrer Major, situada a l’interior d’un nínxol d’estil neoclàssic amb capitells corintis i l’escut de Lleida col•locat al timpà.