Església de Sant Nicolau de Bellpuig

Bisbat de Solsona

Replà de l'Església

25250 Bellpuig

Urgell

Presidint un dels tres turons del municipi, trobem l’Església de San Nicolau, construïda al segle XVI. El temple, d’estil gòtic tardà, evidencia la transició cap al renaixement

L’església de Sant Nicolau de Bellpuig fou construïda per Melcior Gener al segle XVI, empresa que continuà el seu fill Tomàs Gener. Es tracta d’un edifici de nau única coberta amb volta de creueria. Entorn la nau trobem dues capelles laterals que es comuniquen. Els diferents arcs que observem a l’interior de l’edifici, tant els arcs torals com els arcs formers, són de mig punt. Els contraforts, visibles a l’exterior, queden dissimulats per les capelles laterals. De l’interior és interessant destacar la capella del dolors, decorada amb els frescos del targarí Jaume Minguell. L’altra capella, dedicada al Sant Crist de Bormio, està coberta amb volta clàssica. 

L’accés a l’església es realitza a partir d’una original escalinata barroca construïda al 1792. En aquest punt ens trobem amb una imponent façana renaixentista en la qual les obertures hi són pràcticament inexistents. Es dóna així total protagonisme al mur, fet amb carreus força regulars. La porta d’accés, típicament renaixentista, recupera els ordres de l’antiguitat clàssica. Així es forma a partir de dues columnes estriades que sostenen un frontó rectangular. Tant els capitells com la part inferior del frontó estan decorats amb motius vegetals ondulants i també formes geomètriques. Sobre el frontó es repeteix la mateixa estructura en dimensions molt reduïdes. És un petit nínxol en què s’hi inscriu una verge. A sobre la portada hi trobem un òcul. De l’exterior de l’edifici també cal destacar la presència d’un campanar de torre poligonal de sis cares. 

Sumat a la seva bellesa, la importància de l’edifici rau en el fet que alberga una de les obres més destacades del renaixement a Catalunya. Es tracta del sarcòfag del duc Ramon Folch de Cardona-Anglesola, del segle XVI, fet amb marbre blanc de Carrara per Giovanni Merliano da Nola. En un primer moment es trobava al convent de Sant Bartomeu, però al 1841, després de la desamortització, es traslladà a l’església de Sant Nicolau.