Església de Sant Miquèu de Vielha

Bisbat d'Urgell

Av. Pas d'Arró, 8

25530 Vielha

Vall d'Aran

973 640 021

Nivell de protecció patrimonial: Incoat BCIN

Construïda en estil romànic tardà anuncia les primers formes del gòtic. Es composa d’una única nau, amb capelles laterals, que respon a diverses etapes constructives, els tres trams més propers a la façana oest són del segle XII i el tram previ al presbiteri correspon al segle XV. El creuer i la capçalera van ser construïts l'any 1730.

 

L’actual porta d’accés al temple data de finals del segle XIII o principis del XIV, i va ser afegida al temple romànic existent. En ella es combinen les línies apuntades de l’incipient estil gòtic amb la temàtica i simbologia romàniques.  En les cinc arquivoltes es troben esculpides diverses imatges referents a la resurrecció i la vida eterna. Las arquivoltes es recolzen cinc parells de columnes amb capitells esculpits. Els del costat dret tenen dibuixats motius vegetals, mentre que en els del costat esquerre s’han representat algunes figures humanes. En el timpà està representat Sant Miquel, a qui està dedicat el temple. Al seu costat dues imatges de Crist, a l’esquerra el trobem flagel·lat i envoltat de soldats, a la dreta curant a un malalt.

De l’exterior crida l’atenció és la seva torre campanar. Va ser  manada construir l’any 1506 pel rei Ferran el Catòlic. Formava part del recinte fortificat del castell (avui desaparegut), i desenvolupava funcions de campanar, torre de defensa i torre de l’homenatge. Té planta quadrada que es converteix en octogonal en superar l’alçada del temple. 

A l’interior podem contemplar una pica baptismal de marbre de finals de segle XII o principis del XIII. Està esculpida amb motius vegetals i geomètrics d’influència  mossàrab. També destaca la imatge del Crist de Mijaran que pertanyia a la veïna església de Santa Maria de Mijaran, destruïda durant la Guerra Civil. Per les seves característiques es creu que pot ser part del conjunt escultòric d’un Davallament obra del Mestre d’Erill, de més de dos metres d’alçada, del que només ens ha arribat una part d’aquesta magnífica talla policromada del segle XII. Són molt interessants les traces dels cabells i la barba, amb trenes tallades en ziga-zaga i cargols.

En els arcs de les capelles laterals també podem observar pintures murals del segle XIV, que narren diverses escenes de la vida de Jesús. El retaule gòtic de l’altar major data del segle XV. En ell estan representades escenes de la vida de la Verge Maria i de Sant Miquel.