Església de Sant Miquel de Montblanc

Arquebisbat de Tarragona

Plaça de Sant Miquel, 2

43400 Montblanc

Conca de Barberà

977 860 110

Aquesta església de segona meitat de segle XIII, d'exterior auster, guarda en el seu interior una de les mostres de teginats decorats  més important del país i va ser, al segle XIV, seu de diverses corts catalanes.

Aquesta església, ubicada fora muralla, apareix citada ja en la documentació de 1288. Malgrat hi hagi diferents teories sobre la data de la seva construcció, és molt provable que sigui una obra de la 2/2 del segle XIII, i coincidiria amb l’inici de la construcció de Santa Maria la Major de la mateixa localitat. L’edifici és de planta rectangular, de nau única i capçalera plana, amb contraforts interiors d’on arranquen les impostes dels arcs diafragmes. Aquest arcs fan de base a la coberta de fusta a dues aigües que culmina l’edifici. Al segle XIV i XV, els contraforts van ser aprofitats per construir capelles laterals, cobertes amb volta de creueria i que presenten un gòtic més decorativista.  Aquesta tipologia arquitectònica és la que Puig i Cadafalch qualifica com esglésies de reconquesta de Jaume I. Aquesta categoria emmarca, segons Cadafalch, esglésies de petites dimensions, d’una sola nau i coberta a dues aigües, simples i austeres en decoració i que es localitzen majoritàriament a la zona de València, Mallorca. 

Als peus de la nau es conserva una portalada del segle XII. De formes simples, mostra tres arquivoltes en gradació sostingudes per columnes amb capitells sense decoració; així com una llinda i un guardapols motllurat. Hi ha evidències d’una estructura entorn de la portalada, que podrien ser restes de l’atri; aquest podia haver donat aixopluc a les reunions del consell de la vila. Al costat hi ha un campanar de planta quadrada.

Una ampliació del segle XVIII va crear el presbiteri de l’església i va construir un cambril, i  dotà a l’església de diferents retaules barrocs, que es destruïren durant la Guerra Civil.

Un element a destacar és l’extraordinària conservació de la decoració original de les bigues del sostre. Aquest teginats mostren un ric imaginari que va des de l’heràldica als bestiari medievals i a la simple decoració fitomòrfica, sent un dels exemples més rics d’aquesta tipologia a Catalunya.

S’ha de remarcar, també,  que l’edifici va ser seu de les corts catalanes els anys 1307, 1333 i 1370.

Bibliografia

    Els barris de Montblanc, Gabriel Serra Cardós

    L'església de Sant Miquel de Montblanc i el seu enteixinat, Joan Fuguet, Miquel Mirambell i Gener Alcàntara