Església de Sant Miquel de Ciutadilla

Arquebisbat de Tarragona

Pla de l’Església, 1

25341 Ciutadilla

Urgell

973 303 045

Situada gairebé al cim del poble, al peu del castell, hi ha l’església parroquial de Sant Miquel, del segle XVII i perfectament conservada. Al seu interior destaca un sarcòfag gòtic del segle XVI, de la casa dels Guimerà 

Tot i que l’edifici actual és una obra del segle XVII, a la documentació apareix mencionada una església primitiva dedicada a Santa Maria ja existent al 1165. 

Es tracta d’un temple d’una sola nau coberta amb volta de creueria, en la qual l’absis queda inscrit en el seu interior. Una cornisa amb permòdols esculpits dóna la volta a l’interior. En ell també hi destaquen dues capelles laterals i les rosasses, encarregades de la seva il·luminació. Els diferents elements, en el seu conjunt, doten a l’edifici de gran sobrietat. A l’exterior, on predomina el ple sobre el buit, s’observa una austera decoració i simplicitat ornamental. Tot i això en ella destaca un gran campanar, el qual atorga un to majestuós al temple. 

Entre els elements destacats de l’Església de Sant Miquel de Ciutadilla cal esmentar l’interessant sarcòfag gòtic del segle XVI de la família dels Guimerà. En el sarcòfag, tot hi haver perdut la policromia original, s’entreveu l’escut i l’espasa de la família. Tanmateix, l’heràldica familiar dels Guimerà, s’adverteix en els coixins en què reposa el cap de l’efígie del difunt i a la seva espasa. Al peus, un lleó, simbolitza la seva valentia.