Església de Sant Miquel Arcàngel d'Artesa de Lleida

Bisbat de Lleida

Carrer dels Gallarts, 3

25150 Artesa de Lleida

Segrià

Nivell de protecció patrimonial: BCIL

Construïda en desaparèixer l’església romànica primitiva, Sant Miquel Arcàngel d’Artesa de Lleida és un edifici neoclàssic del segle XVIII.

L’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel d’Artesa de Lleida és una obra neoclàssica construïda durant el segle XVIII, encara que els seus orígens de ben segur que daten d’uns quants segles abans. Es creu que la nova església es construiria en desaparèixer una primera església romànica del segle XII que estava situada a redós de l’antic castell de la vila. Al segle XVIII Catalunya passava per una època de creixença econòmica que a Artesa de Lleida es va traduir en un moment d’expansió demogràfica, fet que va permetre la construcció del nou temple.

Va començar a alçar-se l’any 1727 en un estil molt sobri i auster, que no deixava lloc a grans decoracions. A la façana tant sols hi destaquen el pòrtic presidit per una fornícula amb una imatge del Sant titular i unes motllures típicament neoclàssiques. La seva estructura consta d’una sola nau coberta amb volta de canó, on s’hi obren tres capelles per banda.