Església de Sant Martí de Tours

Bisbat d'Urgell

Ctra. Gaussac Edifici Piusa, 34

25538 Gaussac

Vall d'Aran

973 640 021

Nivell de protecció patrimonial: Incoat BCIN

Sant Martí de Tours a Gaussac és un dels millors testimonis de la construcció gòtica aranesa del segle XV, poc comuna a la Vall. Es caracteritza pel seu absis poligonal, i per un campanar podria ser de la primera meitat del segle XVI. L’aspecte robust respon a la doble funcionalitat com a campanar i com a torre de defensa.  

L’església es composa per una única nau amb capelles laterals i encapçalada per un absis poligonal. L’edifici és cobert amb volta de creueria que descarrega sobre columnes semicilíndriques, i al segle XVIII va allargada per l’absis en estil neoclàssic. 

Malgrat tractar-se d’un clar testimoni del gòtic religiós de la Vall, Sant Martí de Tours conserva elements romànics de gran interès. Al mur dret del porxo o atri, hi ha encastat un bloc amb un relleu esculpit de la crucifixió. És una representació de marcada simetria i gran hieratisme, adaptant perfectament la figura de Crist als braços de la creu. El cap, esculpit toscament, és marcadament desmesurat, cenyit per una corona d’espines i no reflexa sofriment.

Un segon element romànic és una magnífica pica baptismal decorada amb motius vegetals i representacions escultòriques de figuracions humanes: una flor de lis, un personatge amb una destral i un martell, una mascara, i també un bisbe amb casulla, mitra i bàcul i un cavaller amb escut i llança. Potser ambdues figures facin referència a la vida de Sant Martí, en les vessants de cavaller i bisbe. Aquesta pica data de finals del segle XII o principis del XIII i conserva la seva coberta de fusta en forma piramidal, pintada i amb petites talles de caps d’àngel. També d’aquest període romànic és la pica d’aigua beneïda (segle XII), que es troba encastada en una de las parets del temple, de decoració de roleu vegetal i una franja ornamental a la base. 

Bibliografia

    Bibliografía general de la Vall: www.torismearan.org