Església de Sant Marçal de Terrassola

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Plaça Pau Vidal, 2

08775 Torrelavit

Alt Penedès

938 995 030

Aquest petit recinte, datat entre els s. XI i XII i associat al desaparegut castell de Terrassola, és una de les mostres més destacades i més ben conservades del romànic català.

A l’antic terme de Terrassola del Penedès hi ha l’església de Sant Marçal, esmentada com a parròquia des de 1209, però de construcció anterior, i que s’ha associat popularment al castell de Terrassola, del que no se’n conserva cap vestigi ni testimoni documental. És possible que la consagració d’aquest monument datés entre 1043 i 1054. 

L’edifici, plenament romànic i amb una decoració molt simple, és de planta d’una sola nau rematada amb tres absis semicirculars en forma de creu d’iguals dimensions. L’absis central té tres finestres de doble encaixada i els laterals do. Hi ha també un cimbori semiesfèric particular d’estructura  vuitavada, emmarcat entre arcs formers que marquen la base.

L’interior de la nau està coberta amb volta de canó de mig punt articulada per dos arcs torals, un dels quals amb un perfil una mica apuntat, que descansen sobre pilars que s’inscriuen dins del mur de la nau. La coberta de l’absis és de quart d’esfera.

Per la bada exterior l’absis i els murs ostenten les tradicionals decoracions llombardes a base d’arcuacions cegues i lesenes. Encara que la porta primitiva era a migdia es va tapiar i es va obrir un nou accés al costat oest. La porta d’accés és de mig punt amb arquivoltes que reposen sobre una impost. Una orla sobresortida volta l’arc creat per unes dovelles de grans dimensions molt ben escairades. A la part superior hi ha una petita finestra allargada de mig punt adovellada amb línia d’imposta.