Església de Sant Llorenç de Lleida

Bisbat de Lleida

Plaça de Sant Josep, 6

25002 Lleida

Segrià

97 326 79 94

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

Essent la segona església en importància de la ciutat de Lleida, Sant Llorenç conforma una autèntica obra d’art i acull, al seu interior, quatre importants retaules gòtics de pedra.

Després de la Seu Vella de Lleida, l’Església de Sant Llorenç és probablement la més important de la ciutat, conformant una veritable obra d’art, tant per la seva arquitectura, com per la seva ornamentació. Va ser seu catedralícia en dues ocasions, mentre es construïa la Catedral Nova. Es tracta d’una construcció d’estil romànic iniciada al segle XII, encara que presenta acabats i ampliacions d’època gòtica, molt afí a l’edifici que presideix la ciutat al capdamunt del turó de la Seu Vella, ja que va ser bastida pels escultors i picapedrers que treballaven pel mestre d’obra Pere de Coma, artífex de la Seu Vella de Lleida.

És un edifici de tres naus d’igual altura acabat amb tres absis i cobert amb volta de canó amb perfil lleugerament apuntat. La nau central és romànica i és la més antiga; les dues naus laterals són gòtiques, construïdes a partir del segle XIV, i estan cobertes amb volta de creueria. També són d’estil gòtic les capelles laterals i el campanar octogonal, construïts durant el segle XV. Al seu interior s’hi conserven quatre importants retaules gòtics, el més gran i interessant dels quals presideix el presbiteri. Aquest, és de pedra policromada i va ser construït al segle XIV i dedicat al Sant titular de l’església. L’obra s’atribueix a l’escultor Bartomeu de Robió. Els altres tres retaules són dedicats a Sant Pere, a Santa Llúcia i a Santa Úrsula; aquest últim atribuït a Jaume Cascalls, escultor sortit del taller d’Aloi de Montbrai, escultors que treballaven per la monarquia catalanoaragonesa de l’època. L’església també acull altres obres interessantíssimes procedents del Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal, com ara la Mare de Déu de Saidí que data de mitjans del segle XIV i és una obra tallada en pedra i policromada, feta per Bartomeu de Robió.

A l’exterior la construcció romànica només es pot distingir a l’absis; la resta de les parts exteriors corresponen a les ampliacions que l’església va patir durant els segles posteriors. Pel que fa a l’ornamentació cal destacar les dues portes d’accés, que es troben situades a les dues naus laterals ja que l’antiga porta romànica va quedar inhabilitada, i que s’obren amb arcs conopials.