Església de Sant Julià de l'Arboç

Arquebisbat de Tarragona

Carrer Major, 9

43720 L'Arboç

Baix Penedès

977 670 407

lnoguero@arqtgn.cat

L'edifici actual de Sant Julià de l'Arboç data del segle XVII, encara que conserva vestigis de èpoques anteriors. Cal destacar les pintures murals del segle XIV a la Capella dels Dolors. L'any 2007 va ser nomenada Bé Cultural de Interès Nacional

L’església parroquial consta en la documentació des de l’any 991. Es tenen, a més, testimonis d’una construcció del segle XII, així com d’una ampliació del 1310 - 1320. Tot i així, l’edifici actual, d’estil barroc amb trets molt clàssics, data del 1631- 1647.

La construcció segueix, en certa manera, els models de les plantes reformistes: una sola nau molt ample, capelles entre els contraforts i absis poligonal. Les capelles entre els contraforts s’obren a la nau a través d’una bateria d’arcs de mig punt. Sobre els arcs, l’ample cornisa deixa pas a un claristori que il·lumina l’interior del temple.  La coberta, de tradició gòtica, és de volta de creueria. Al 1770 es va afegir, rere l’altar, una capella neoclàssica dedicada al Santíssim Sagrament. Tota la decoració original, formada de sumptuosos retaules barrocs, va ser destruïda durant la Guerra Civil. Per això, Pere Cendoya va iniciar una labor de restauració de l’edifici. Entre les novetats destaca el baldaquí, ubicat a l’altar major, obra de Frederic Marès i dedicat a Sant Julià. 

S’ha de destacar la conservació de l’antiga capçalera del segle XIII, avui reformada com a Capella dels Dolors. Al mur de llevant d’aquesta es conserven restes del parament del segle XII. A les parets, a més, es poden veure fragments de les pintures murals del 1315, amb iconografia de l’Arbre de la Vida, i que són una mostra important de pintura Francogòtica al nostre país. 

A l’exterior, destaca el campanar construït entre 1622 i 1627, que guarda el basament de l’obra romànica i una capella interior coberta amb volta de canó. Pel que fa a la façana principal, veiem un cos emmarcat entre dues torres de base quadrada i coronat per una gran rosassa. La porta d’ ingrés, d’estil barroc, està flanquejada per dos parells de columnes que sostenen un entaulament, culminat per la fornícula amb la imatge de Sant Julià de factura contemporània.