Església de Sant Julià de Garrics

Bisbat d'Urgell

Veïnat Sisquer

25717 Garrics (La Vansa i Fórnols)

Alt Urgell

973 370 368

Antiga església parroquial situada al fons de la vall del riu de Bona. L'edifici, d'una sola nau, es va construir en diferents etapes. L'absis i la façana meridional són del s.XI ja que estan decorats amb arcs cecs i bandes llombardes.

L’església de Sant Julià dels Garrics presenta una sola nau capçada a llevant per un absis semicircular, obert a la nau per un simple arc presbiterial. El sostre de la nau mostra clarament dues fases diferenciades de construcció. El terç de llevant és cobert amb volta de canó de perfil circular, mentre que la resta de la nau té una coberta en volta de canó de perfil apuntat. La façana sud, la més característica d’aquest edifici és ornamentada en sis sèries de dues arcuacions llombardes entre lesenes elaborades en pedra tosca. L’absis també presenta l’ornamentació seriada de lesenes i dobles arcuacions que en aquest cas, a diferència de la façana sud en que arrenquen d’un sòcol elevat, s’aixequen des d’un sòcol molt baix. L’església ha estat restaurada recentment (2006), en el marc del projecte global de restauració de les esglésies i els retaules gòtics del municipi. El retaule de Sant Julià dels Garrics ocupa l’altar major de l’església, i tot i que no s’ha conservat complet, es caracteritza per ser un retaule de dos pisos, predel·la i dues portes laterals que donaven accés a la sagristia. La temàtica de les representacions se centra en els fets de la vida de Sant Julià. El retaule presenta una factura popular i dataria de finals del segle XVI.

Bibliografia

    Els retaules gòtics de la Vall de la Vansa i Tuixén, Carles Gascón i Teresa Font, Generalitat de Catalunya, 2006 + Catalunya Romànica