Església de Sant Julià de Ceuró

Bisbat de Solsona

Camí de Ceuró s/n, carretera C-26, km 89’5

25289 Castellar de la Ribera

Solsonès

La parròquia  és una petita església del segle XI que, malgrat les seves modificacions, mostra encara restes de decoració típiques del període com les lesenes i les arcuacions llombardes o restes de pintura del XII a la conca absidal.

L’església de Sant Julià de Ceuró forma part de l’entitat de població del municipi de Castellar de la Ribera, al Solsonès. Aquest nucli està documentat des del segle XI i sembla ser que l’església ja estaria edificada a finals d’aquest període. Una documentació de 1102 fa patent la donació del temple al monestir de Solsona, amb els seus clergues, i tots els seus termes. L’edifici, que ha patit moltes reformes, consta avui d’una nau de perfil rectangular; capçada per un absis semicircular; un espai presbiteral que marca el traspàs amb un arc de mig punt i un cos afegit en època contemporània al mur sud de l’església. 

A l’exterior es veu la característica decoració romànica d’arcuacions cegues a la cornisa, emmarcades per lesenes. La porta, ubicada als peus de l’edifici, no és l’original. Un llamp va malmetre aquesta façana al 1905 i va ser substituïda per l’actual, amb porta de mig punt adovellada i campanar d’espadanya. 

El petit edifici ha patit moltes transformacions al llarg de la seva història. Es van sobrealçar els murs de tot l’edifici; fins i tot l’espai presbiteral i la conca absidal es van veure afectats per aquesta reforma. Mostra d’això,  per la part exterior dels murs laterals, la decoració neix un tram per sota de la ràfega del sostre. També es va obrir el lateral sud per crear un espai que, a través d’una obertura d’arc de mig punt, comunica avui amb la nau principal. Des de dins d’aquest afegit lateral encara es poden veure restes de les arcuacions, que en origen decoraven el mur per l’exterior.

Ja en el nostre segle, part d’aquests sobrealçaments es va revertit, i avui en dia el temple està cobert amb volta d’aresta i llunetes, i volta de quart d’esfera a l’absis. 

A l’interior hi havia un retaule del 1640 de l’artista local Josep Fretó, que va passar al Museu Diocesà de Solsona. Avui en dia, a la volta absidal es poden veure restes de pintura romànica del segle XII que mostren, amb tota probabilitat, la figura de la Maiestas Domini.