Església de Sant Joan de Caselles

Bisbat d'Urgell

Avinguda de Sant Joan de Caselles

AD-100 Canillo

Andorra

(376) 851 1434

mossenramon@gmail.com

www.esglesiacatolica.ad

Nivell de protecció patrimonial: Patrimoni del govern andorrà

És un dels edificis cabdals de l'art romànic andorrà.  El campanar exempt és la part més característica de l’edifici.

La data de la seva construcció és incerta, potser de mitjans del segle XII o, molt probablement, anterior. Les primeres referències explícites de l’església  són de l’any 1312. 

Segueix l’esquema arquitectònic de les esglésies romàniques d’Andorra. El temple és d’una sola nau, de planta rectangular amb coberta de fusta i un únic absis  cobert per una volta de quart d’esfera. Està separat de la nau per una reixa. Aquest absis exteriorment és llis i únicament presenta una petita finestra de mig punt.

Al costat nord de la nau s’aixeca el magnífic campanar llombard.  Es tracta d’una torre de planta quadrada amb tres pisos de finestres: el primer amb tres obertures de mig punt, en tres dels cantons i els dos superiors decorats  amb finestres geminades amb bandes i arcuacions d’estil llombard.   És rematat per una coberta d’aigües.  En el seu origen el campanar era exempt, actualment es comunica amb l’interior del temple a través d’un cos rectangular. Els pòrtics de davant i de la façana oest daten dels s. XVI i XVII.  L’edifici té també dos porxos  construïts probablement els segles XVI i XVII.

En el seu interior es conserva els vestigis d’una majestat romànica d’estuc del segle XII envoltada d’una pintura mural que representa la crucifixió amb Longi i Stefanon (dos personatges llegendaris relacionats amb la crucifixió) acompanyats de Sol i la Lluna. També es conserva un retaule del segle XVI de gran qualitat artística, atribuït al “Mestre de Canillo” on apareixen escenes de la vida i martiri de Sant Joan Evangelista, patró de l’església.

Bibliografia

    Andorra Romànica, Andorra Vascònica , Abadia de Montserrat

    Les Talles Romàniques del St Crist a Catalunya , Rafael Bastardes