Església de Sant Jaume de Montagut

Arquebisbat de Tarragona

Avinguda Montagut, s/n

43816 Querol

Alt Camp

977 638 288

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

Al peu del cim de Montagut s’alça l’antiga església de Sant Jaume de Montagut, un majestuós edifici gòtic que destaca pel seu aspecte massís.

Tot i que en dues butlles papals de 1149 i 1154 ja està documentada una església en el mateix emplaçament, l’edifici actual és una construcció gòtica del segle XIV que ha experimentat diverses modificacions al llarg del temps. Entre aquestes cal destacar les reformes del segle XVII i XVIII, moment en què es realitzaren diferents intervencions a l’interior de l’edifici en estil neoclàssic. L’església funcionà com a parròquia del castell de Montagut, fortalesa coneguda des del segle X.

Es tracta d’un temple d’una sola nau de dos trams, cobert amb voltes de creueria, amb un absis constituït per set capelles absidals. La seva projecció exterior dóna forma a un absis poligonal de set costats amb contraforts als angles. 

Exteriorment, l’edifici evidencia un predomini absolut de la massa sobre el buit. Tal robustesa s’accentua amb la utilització de contraforts i amb una manca important d’obertures. A la façana sud, tres arcs de mig punt adovellats en degradació formen la porta d’accés, entrada en què destaca l’austeritat decorativa, ornamentació bàsicament constituïda amb el ressalt del guardapols. Dos campanar d’espadanya de diferents dimensions culminen la l’estructura de la façana.

Bibliografia

    El llibre de Valldossera , Eufermià Fort i Cogul

    Reculls Històrics de Montagut i Valldossera , Jossep Llenas i Rovira