Església de Sant Esteve de Cervelló

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Carrer Major, 23

08758 Cervelló

Baix Llobregat

936 600 434

santesteve355@bisbatsantfeliu.cat

Per substituir l'antiga parròquia de la població el 1896 es va decidir iniciar la construcció d’un edifici més cèntric basat en una arquitectura modernista d'inspiració gòtica que jugaria amb els materials com a recurs decoratiu

Al 1896 l’antiga església de Sant Esteve de Cervelló, actualment Santa Maria de Cervelló, va quedar petita i les germandats de la població van incentivar la construcció d’una parròquia més cèntrica i de dimensions més grans, emportant-se a aquest nou emplaçament l’advocació a Sant Esteve que fins aleshores havia ostentat l’antiga parròquia romànica. 

L’encarregat de projectar aquest nou edifici va ser Marià Gallissà que, amb l’ajuda de Josep Font i Gumà, van crear un espai de plena inspiració modernista amb regust de l’arquitectura gòtica que tant de moda estava en aquell moment, culminant-ne la construcció l’any 1908.

L’edifici és de nau única amb capelles entre els contraforts que s’obren amb arcs apuntats sustentats per columnes i comunicades entre sí. Sobre aquestes hi ha una galeria amb finestres. La nau culmina amb un absis poligonal, i la coberta és a dues aigües, amb embigat sustentat sobre arcs diafragma apuntats. Tot l’interior crea l’espai a partir de conjugar la pedra i el maó, així com detalls decoratius de ceràmica vidriada.

La façana principal té un con central amb dos registres molt marcats. La part de baix tres grans arcs emmarquen les portes d’accés, la pedra traça aquí una textura més rugosa. El segon nivell juga amb el ritme de diferents arcuacions i el protagonisme del maó. A la part esquerra de la façana s’alça el campanar de planta quadrada, i a la dreta la casa parroquial inspirada en una masia catalana de dos nivells i culminada amb una porxada al pis superior. Aquest cos combina també la decoració de pedra i maó amb tocs de ceràmica vidriada i heràldica d’inspiració medieval.

Bibliografia

    Cervelló , Pere Serdà Roma , 1916

    El Procés d'una efemèride. Cervelló al s.XIX , Josep Llurba i Rigor

    Nocions d'història de Cervelló , Josep Llurba i Rigor , 2004