Església de Sant Cristòfol de Toses

Bisbat d'Urgell

17536 Toses

Ripollès

972 736 392

Església romànica del segle XI.  Els seu interior conserva la reproducció de les pintures romàniques de l’absis i els originals dels laterals i de la volta.  Destaca la ferramenta d’ornamentació de la porta d’accés.

Les primeres notícies fiables d’aquesta església daten de l’any 1035, quan surt esmentada en el testament de comte Guifré de Cerdanya.  L’edifici actual va ser construït en dues fases: la nau i el campanar al segle XI i l’absis en el segle XII.

L’església està formada per una sola  nau i dues capelles laterals. La nau està  coberta amb volta de canó apuntada i coronada per un absis  amb volta de quart d’esfera.   Les pintures que es conserven en el seu interior  i la biga policromada són una fidel reproducció de les originals;  l’any 1952 les autèntiques van ser arrencades i  traslladades al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

El campanar romànic,  de factura massissa, és de planta quadrada i coberta a dos aigües.  Té de dos pisos d’alçada,  el primer és un alt sòcol decorat amb lesenes cantoneres i un fris de set arcs cecs en cadascun dels murs.   El pis superior disposa d’una gran finestra de mig punt en cadascun dels seus murs, sobre la que s’obre una altra finestra.  

La porta d’accés s’obre en el mur sud. Té forma rectangular, coberta per una senzilla llinda. L’element més interessant és la ferramenta d’ornamentació  que va ser forjada utilitzant mineral extret de les mines de Toses. 

Les pintures murals de l’interior de l’església ocupen l’absis, el sostre i els laterals de la nau. Les pintures dels murs laterals i de la volta, del segle XII, encara es troben al seu lloc original.  Les pintures de l’absis, els originals són al Museu Nacional d’Art de Catalunya, es troben en un estat molt fragmentari; podem observar un Pantocràtor i escenes de la vida de Caïm i Abel presentant el fruït del seu treball a Déu.

Al Museu Nacional d’Art de Catalunya també hi podem trobar procedents d’aquesta església una  biga policromada, un baldaquí i els laterals de l’altar amb pintures sobre fusta, d’inicis del segle XIV,  del Mestre de Soriguerola, que representen escenes del Judici Final.