Església de Sant Climent de Fórnols

Bisbat d'Urgell

Fórnols

25717 La Vansa i Fórnols

Alt Urgell

973 370 076

Aquesta església, reconstruïda en època moderna (conserva encara un dels murs romànics), té un campanar de torre sobre un angle de la façana; aquesta té un portal adovellat i un ull de bou a sobre.

És un edifici d’una sola nau amb volta de canó, exceptuant la part del presbiteri que presenta volta de creueria. S’hi localitza un arc toral que separa el cos de la capçalera de l’edifici. Presenta un cor adosat. La coberta és a dues vessants asimètriques i el ràfec està format a partir de la superposició de volades perfilades de maó massís i teules. Hi va haver una modificació que es fa desfer recentment entre la casa del comú, situada a la dreta de l’edifici i la pròpia nau de l’església. Aquesta modificació explica la gran clivella que es detecta a la façana, atès que mai s’han unit o lligat els dos edificis. La coberta és de llata per canal, la de la part ampliada prop del campanar és relativament nova, mentre que pel que fa a la resta de la nau, està bastant malmesa. El campanar té una coberta a quatre vessants de pissarra formant una relativa agulla. En aquest campanar hi ha un antic rellotge.

L’església conserva al seu interior una taula corresponent a un antic retaule gòtic que representa la figura de Sant Climent entronitzat, el qual apareix representat com a papa assegut en un tron, en el que originàriament devia ser el compartiment més gran de tot el conjunt retaulístic. A la part superior de la taula conservada hi apareix la representació del calvari, element iconogràfic característic en la coronació dels retaules d’aquest període. Aquest fragment de retaule correspon a l’estil gòtic internacional que se situa cronològicament a Catalunya durant la primera meitat del segle XV.

Bibliografia

    Els retaules gòtics de la Vall de la Vansa i Tuixén, Carles Gascón i Teresa Font, Generalitat de Catalunya, 2006 + Catalunya Romànica