Església de Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Plaça d'Arxiprest Llorenç Garriga, 1

08800 Vilanova i la Geltrú

Garraf

938 930 324

santantoni790@bisbatsantfeliu.cat

Nivell de protecció patrimonial: Bé Cultural d'Interès Local

L'església de Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú és fruit d’un llarg procés constructiu, el resultat del qual és un gran recinte d'estil barroc del que en destaca el campanar projectat per Fra Josep de la Concepció.

L’existència del recinte religiós a on actualment es troba erigida l’església de Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú es remunta a l’època medieval i entre 1363 i 1400 ja hi ha Els antecedents de recintes religiosos on avui es troba l’església de Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú es remunten ja a època medieval. Entre 1363 i 1400 hi ha documentat un temple construït sobre una antiga a capella romànica. Entorn el 1586 hi torna ha haver un període d’obres del qual se’n tenen detalls per la nombrosa documentació que recull les despeses generades pel projecte. Sigui com sigui, l’església vella no va ser enderrocada fins al 1790, moment de la construcció d’un nou temple. Ja s’havia acordat al 1710 la construcció d’una nova arquitectura dedicada a Sant Antoni, però els desastres que va parir la localitat l’any 1714 ho van impedir i van endarrerir  l’inici de les obres fins al 1734, moment en què es va iniciar un llarg procés constructiu.

Al 1771 es documenta una benedicció de l’altar amb un edifici encara no acabat, al 1800 les obres foren interrompudes i al 1831 es va beneir de nou, tot i que la façana encara no estava conclosa. Aquesta es va culminar gràcies a la subscripció popular durant el 1876. L’edifici ostenta un estil barroc ple. Té planta basilical amb tres capelles per banda entre els contraforts amb capçalera semicircular amb deambulatori. La façana principal la projectà Josep Oriol Bernadet entorn el 1877, i té quatre columnes d’ordre monumental que sostenen un frontó amb un entaulament llis.  Al mig hi ha la presència de l’escultura d’Antoni Abat obra de Pau Carbonell. Una línia d’imposta que passa sota les columnes articula el cos de la façana en dos nivells. Hi ha una segona façana de concepció moderna a la plaça de les Neus que va resultar molt malmesa durant la Guerra Civil.

Tot i que la seva restauració va esdevenir polèmica, cal destacar-ne les vidrieres modernistes de Josep Maria Jujol, que també va dissenyar el Sagrari de la parròquia. S’ha de destacar també la magnifica torre campanar exempta, construïda entre 1672 i 1706 obra de Fra Josep de la Concepció,  amb una base quadrada que traspassa una estructura vuitavada culminada per un àngel de coure dissenyat per Miquel Llavina.