Església de Sant Andreu de Sagàs

Bisbat de Solsona

Plaça de l'església, s/n

08617 Sagàs

Berguedà

L’església de Sant Andreu de Sagàs, per la seva estructura infreqüent, és un exemple molt singular del romànic català del segle XI. 

Segons la documentació, en el mateix emplaçament, a l’any 903, el bisbe d’Urgell Nantigís consagrà una església preromànica la qual al segle XI fou substituïda per l’actual edifici. Aquest temple, romànic, va ser modificat a partir del segle XVII i fou objecte de restauracions posteriors, fetes amb la voluntat de recuperar l’aspecte primitiu de l’edifici. 

Es tracta d’una església de planta basilical de tres naus, la separació entre les quals es realitza a partir d’arcs formers sobre pilastres. La nau central està coberta amb volta de canó, mentre que les laterals es cobreixen amb volta d’aresta. A la capçalera, en correspondència amb les tres naus, trobem tres absis semicirculars, el central dels quals és més gran i es troba més elevat. L’edifici sofrí diferents modificacions des del segle XII al XIX. Entre aquestes destaca la construcció de la sagristia a l’absis central i la de les capelles laterals entre els segle XVII i XIX. L’immoble, arran la Guerra Civil, també sofrí diferents actuacions, com és la construcció de la nova sagristia o la recuperació de l’absis central. 

A l’exterior observem una construcció massissa amb poques obertures. En el seu perfil destaca un campanar, afegit al segle XIX. Un dels elements més interessants de l’exterior és la projecció dels tres absis semicirculars a la capçalera, un clar exemple de l’arquitectura romànica llombarda, molt freqüent a la Catalunya del context. Ho veiem en les lesenes o franges llombardes, així com amb les arcuacions cegues que ornamenten l’absis central. 

A l’interior de l’església es pot veure una reproducció de l’altar del segle XII, el frontal del qual es conserva al Museu Episcopal de Vic, mentre que els laterals es troben al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.