Església de Nostra Senyora de la Purificació de Bossost

Bisbat d'Urgell

Plaça de l'Església

25550 Bossost

Vall d'Aran

973 648 253

L’església romànica de Nostra Senyora de la Purificació de Bossost, al Baix Aran, data del segle XII. Destaca pel seu campanar en espadanya o cadireta i per les escultures del timpà d’ambdós pòrtics. En el seu interior conserva restes de pintures originals al presbiteri. 

Situada a la plaça central de Bossost, a la Vall d’Aran, aquesta petita església romànica del segle XII va ser alçada sobre una planta basilical amb tres naus rematades per absis semicirculars. A l’exterior hi destaca un bell i sòlid campanar-torre construït al costat nord del temple, així com un altre de petit en espadanya o cadireta que corona la capçalera. Com és habitual en aquesta regió, l’absis central sobresurt respecte a les dues absidioles, ja que a l’interior allotja l’espai del presbiteri. Nostra Senyora de la Purificació de Bossos està decorada amb rics però senzills elements decoratius com arcs llombards de mig punt simples, geminats o cecs, relleus diversos amb motius geomètrics o naturals, i cornises i mènsules amb forma de caps humans o d’esquemàtiques filigranes vegetals.

L’accés a l’interior pot fer-se a través de dues portalades, una orientada al nord i una altra al sud. El portal nord destaca pels relleus esculpits al timpà, també de mig punt, on es representa Crist en majestat envoltat pel tetramorf. Potser fou elaborat per un taller local, ja que recorda al timpà de la veïna Vilac. En el dentell situat a sota d’aquest conjunt escultòric s’hi reconeix el crismó trinitari amb l’alfa i l’omega invertides. A banda i banda de la porta hi trobem capitells amb motius geomètrics o representant animals fantàstics enfrontats. El portal sud, molt més simple, es composa per tres arcs apuntats amb motius ornamentals filiformes, mentre que el timpà torna a representar l’anagrama de Crist. Aquesta església, molt estimada al Baix Aran, està considerada la seva ‘petita catedral’.