Església de la Puríssima Concepció i Assumpció de Nostra Senyora de Barcelona

Arquebisbat de Barcelona

C/Aragó, 299

08009 Barcelona

Barcelonès

93 457 65 52

parroquiaconcepciobcn@gmail.com

http://www.parroquiaconcepciobcn.org/ca/inici

L'actual església de la Puríssima Concepció i Assumpció de Nostra Senyora de Barcelona forma part de l'antic convent de Santa Maria de Jonqueres del s. XIV, que es va salvar de la destrucció gràcies a que va ser traslladat pedra a pedra fins a la seva ubicació actual al carrer Aragó.

Al 1293 unes monges de l’ordre de les Monges Comenadores de Sant Jaume, provinents de Sabadell, s’instal·laven en uns terrenys al costat de l’actual plaça Urquinaona, on es van generar els elements constructius d’un cenobi. L’església actual data de la primera meitat del s. XV, i va ser consagrada al 1448. Consta d’una nau única molt ample amb capelles entre els contraforts i una capçalera poligonal. La coberta és amb volta de creueria amb arcs faixons apuntats a la nau central. Les capelles laterals articulades amb arcs torals apuntats també tenen coberta amb volta de creueria. L’absis està coberta amb una volta d’ogives amb molta profusió de nervis. La porta principal estava ubicada originàriament en un dels murs laterals de l’església, on actualment hi ha l’accés al claustre. 

Al 1810 les monges van ser expulsades per les tropes napoleòniques, i l’edifici va exercir diferents funcions civils. Al 1867 va convertir-se en església parroquial i va adoptar l’advocació a la Concepció i Assumpció de la Verge. Al 1869 es decidí que l’edifici s’havia d’enderrocar per ampliar el terreny a nivell urbanístic. Una mobilització de la Comissió de Monuments i de l’Acadèmia de Belles Arts van aconseguir el permís per el trasllat del monument. Així al 1871 s’inicià el canvi d’ubicació del complex monàstic, que va ser mogut pedra a pedra sota la direcció de Jeroni Granell i Mundet. Del carrer Jonqueres passà al seu lloc actual, al carrer Aragó, al bell mig de l’eixample. Al 1888 es s’hi va traslladar el claustre, construcció del s. XIV que consta de dos pisos de quatre galeries. Els arcs ogivals es recolzen sobre unes columnes lobulades, amb capitells de decoració coríntia, i en àbacs amb decoracions heràldiques dedicats a la família reial, als Cardona i als Cervelló. Les dimensions del claustre es van reduir a la meitat per amollar-se millor al nou emplaçament. A més al 1879 es va afegir un campanar procedent de la desapareguda església de Sant Miquel, enderrocada al 1869. Per encaixar bé tot el conjunt hi ha alguns components afegits d’estil neogòtic que en cap cas alteraren la visió harmònica del conjunt.

Bibliografia

    La parròquia de la Puríssima Concepció en el seu 125è. Aniversari 1871-1996, editat per la parròquia.