Església de l'Assumpció de Ribes de Freser

Bisbat d'Urgell

Plaça de la Vila

17534 Ribes de Freser

Ripollès

972 727 041

ribes@spdd.org

Església romànica reconstruïda a l’any 1945.  Conserva els absis romànics integrats en la nova església.  Al Museu episcopal de Vic hi ha dipositat un magnífic  baldaquí procedent de l’antiga església.

Documentada  des de l’any 1035  era una església romànica que durant la Guerra Civil va ser destruïda.  A l’any 1945 l’arquitecte Josep Danés i Torras dirigí la reconstrucció de l’edifici.

De la primitiva església romànica només es conserven tres absis, molt restaurats, decorats exteriorment  amb arcuacions llombardes i un fris de dents de serra.  Actualment són  les capelles laterals de la nova església.  

L’edifici modern de Josep Danés i Torras posa de manifest els  seus principis del “regionalisme arquitectònic” mitjançant la construcció d’unes grans teulades de pissarra i mansardes d’estil alpí que ressalten el caràcter pirinenc de Ribes de Fresser.  És un edifici  modern, de línies parabòliques i decoració pictòrica. 

Al Museu Episcopal de Vic  es conserva un fragment del baldaquí romànic, procedent de l’antiga església. Constitueix una magnífica mostra de pintura al tremp sobre fusta de la primera meitat del segle XII.  Originàriament era una taula de grans dimensions que formava part d’un baldaquí-plafó però es va retallar per donar-li la forma d’un pal·li (es deconeix la data).  Presideix la composició la figura del Pantocràtor emmarcat per una màndorla.