Església de l'Assumpció de Maria (església nova) de Pont de Suert

Bisbat de Lleida

Avinguda Victoriano Muñoz, 27

25520 Pont de Suert

Alta Ribagorça

Coneguda popularment com “l’Església Nova” ha esta construïda al segle XX per l’enginyer Eduardo Torroja amb la col·laboració de l’arquitecte José Rodríguez Mijares.  És un edifici singular dins l’arquitectura contemporània, en la  seva construcció pràcticament només es van utilitzar dos materials: maons per a les voltes i carreus de granit per al revestiment.

L’Església Nova, dedicada a l’Assumpció, data de l’any 1955 i va ésser dissenyada pel senyor Eduardo Torroja, com a conseqüència de l’augment demogràfic que va suposar l’arribada de l’empresa hidroelèctrica ENHER.

Destaca  la utilització de  blocs de granit per al revestiment i de maons per a les voltes, evitant la presència majoritària del formigó com tenen d’altres construccions similars d’aquest període.  L’estructura de l’edifici està plena de simbolisme, ens recorda un vaixell cap per avall, amb la creu representant el timó, l’absis la part de popa, i el campanar en funció de far, tot recordant  la imatge de l’arca de la salvació de Noé.

L’església és d’una única nau capçalada amb un absis de planta en espiral logarítmica, com a possible símbol de la resurrecció.   La volta de la nau és apuntada, de cinc trams, cada un resolt amb làmines que s’adapten a un arc apuntat. A l’espai entre els lòbuls triangulars s’allotgen llosetes de vidre que deixen entrar la llum de l’exterior. De la base de cada lòbul arranca un nínxol que fa la funció de capella lateral. La volumetria de la nau es complementa amb dos espais: el Baptisteri i la Capella del Santíssim Sacrament. El baptisteri està cobert per una triple cúpula, oberta en el centre. La Capella del Santíssim Sacrament té forma de pinya o d’aglà, resolta amb una única cúpula salpicada de petites llosetes de vidre amb forma d’estrella, per deixar entrar la llum natural.

El campanar, exempt, fa 16 metres d’alçada i està rematat amb una coberta cònica.

Les pintures de l’interior són obra de l’artista Maria Röesset, que també va tallar la imatge de la Mare de Déu que presideix l’altar major. El relleu de la portada principal, així com de d’altres escultures situades a l’interior de l’església són  obra de Jacinto Hihueras Montes