Església de l'Assumpció de Maria de les Borges Blanques

Bisbat de Lleida

Carrer Costa Mn. Just s/n

25400 Les Borges Blanques

Garrigues

973 142 292

Malgrat és originària del segle XIII, l’església que es conserva actualment és un edifici bastit en estil neoclàssic durant la segona meitat del segle XVIII.

Aquesta parròquia de les Borges Blanques apareix documentada per primer cop l’any 1279. Se sap que l’any 1342 Pere de Sanaüja, senyor de les Borges Blanques, hi creà una sèrie de fundacions.

L’edifici originàriament estava dedicat a Sant Pere i, almenys fins al segle XIV, era sufragani de la parròquia de Castelldans. Més endavant passaria a vincular-se a l’església de Sant Joan de Lleida. L’edifici que ha arribat fins als nostres dies és un temple neoclàssic bastit al segle XVIII, aprofitant les pedres del temple primitiu i les del castell, un cop es va enderrocar. L’església és de planta basilical de tres naus amb transsepte i capelles laterals al llarg de les naus laterals. A l’altar major hi destaquen tres grans taules dedicades al Naixement, la Immaculada i el Crucificat. Pel que fa a l’exterior del temple, hi destaca una àmplia façana acabada amb un frontó i una gran portalada amb presència de l’escut municipal i flanquejada per dues grans pilastres amb dues fornícules on hi devien haver imatges que malauradament no es conserven. A la part superior de la porta hi ha un fals entaulament damunt del qual hi ha una reproducció reduïda de la mateixa porta principal, amb una fornícula major central on segurament hi aniria la imatge del sant titular.