Església de l'antic convent de Sant Domènech de Puigcerdà

Bisbat d'Urgell

Passeig deu d'abril, 5

17520 Puigcerdà

Cerdanya

972 880 462

parroqpuigcerda@hotmail.com

L’antic convent de Sant Domènec comprenia  l’església, l’edifici conventual, el claustre i el cementiri.    La portalada principal  de l’església, del segle XV,  està construïda amb l’anomenat “marbre d’Isòvol”.

L’església pertanyia a un  convent de predicadors de Sant Agustí  establert a Puigcerdà cap a 1291. La  construcció dels edificis  conventuals  es va perllongar fins el 1310.  El terratrèmol de 1428 i  la Guerra del Francès van provocar greus desperfectes en la seva estructura. Amb la desamortització de l’any 1835  el convent fou suprimit i destinat a altres usos civils i militars.   L’any 1868 es va enderrocar el campanar i durant la Guerra Civil va patir un greu incendi.  L’any 1939 i com a conseqüència de la desaparició de la parròquia de Santa Maria, l’església de Sant Domènec assumí aquesta funció.

L’església actual data del s. XV,  ja que  l’anterior fou destruïda pel  terratrèmol de 1428; al llarg dels anys ha sofert diverses transformacions sobretot després de l’any 1939 quan va ser designada com a seu de la parròquia.  Es tracta d’un església de nau única amb quatre capelles a cada costat, i coberta de dues vessants  sostinguda per arcs ogivals. A ponent tenia una torre, avui desapareguda, que  flaquejava el portal.  A l’interior, en una capella lateral es conserven unes pintures murals gòtiques, obra de Guillem de Manresa, del 1362.  Altres capelles estan decorades amb pintures i escultures d’autors contemporanis.  

Destaca la portalada principal, del segle XV, amb arquivoltes que descansen sobre columnes amb capitells esculpits  amb l’anomenat “marbre d’Isòvol”.   Al costat del portal  de la façana s’hi va posar una porta lateral de l’antiga i propera església de Santa Maria, destruïda  el 1936 i de qual encara es conserva el campanar.

Al Museu Nacional d’Art de Catalunya es conserva la làpida sepulcral gòtica que representa l’enterrament del cavaller Ramon d’Urtx procedent d’aquest convent.