Església Arxiprestal de Sant Salvador del Vendrell

Arquebisbat de Tarragona

Plaça vella s/n

43700 El Vendrell

Baix Penedès

977 661 419

parroquiavendrell@yahoo.es

http://ssalvador.vendrell.arqtgn.cat/

L'església de Sant Salvador del Vendrell esdevé una gran mostra d'arquitectura barroca a Catalunya. A més, conserva en el seu interior l'altar major i el baldaquí modernista de l'arquitecte Josep Maria Jujol

Després del trasllat de l’ermita de Sant Salvador, es va construir una edificació del segle XV, que va ser substituïda completament entre els anys 1732 i 1739, amb un nou edifici d’estil Barroc. 

L’edifici té una planta de creu llatina amb tres naus, capelles laterals i un transsepte marcat amb un cimbori traspassat amb petxines. La coberta de la nau és de volta amb llunetes, que tenen una bateria de finestres que permeten l’entrada de llum. A la capçalera destaca l’altar major, obra de l’arquitecte modernista Josep M. Jujol. Al centre destaca el baldaquí, que remet a la Transfiguració de Jesús, s’inspira en l’estil barroc i s’articula a partir d’unes magnífiques columnes salomòniques que emmarquen una vidriera de motius vegetals. La decoració parietal es completa amb esgrafiats de formes ondulades i abstractes característiques del modernisme. També és destacable la trona, reproducció de Joan Constantí Rimbau de l’original de F. Carulla Rivera. Als peus de la nau, encara que en origen segurament estava ubicat més a prop de l’altar major, hi ha l’orgue de 1775-76, obra de Ludwing Scherrer. 

A nivell exterior cal assenyalar la portada principal, acabada al 1786. Té una iconografia dedicada a  Santa Anna i Sant Salvador i la seva arquitectura gira entorn d’un cos central emmarcat per dos cossos laterals sortints. Aquests laterals estan revestits amb columnes que sostenen un gran entaulament, culminat amb una fornícula amb la imatge de Salvador feta de la mà de Pere Cañelles. Les formes curvilínies, la simetria, el dinamisme i els jocs de relleus i clarobscurs fan de l’obra un magnífic exemple del barroc català. En origen, aquesta façana principal havia d’anar emmarcada per dos campanars, però finalment només se’n va construir un, obra de Joan Antoni Rovira, que presenta una base quadrada i un cos octogonal. La torre, de 49 m, està coronada per un panell amb el tema  de l’Àngel i Tobies, projectada per l’escultor Josep Romeu al 1784.

Bibliografia

    Consueta, usos i costums de la parròquia de St.Salvador del Vendrell

    L'església arxiprestal de St.Salvador del Vendrell, Manuel Naranjo Teixidor