Ermita de Santa Magdalena d'Ulldemolins

Arquebisbat de Tarragona

Ctra de l'Ermita, a 2 km d'Ulldemolins

43363 Ulldemolins

Priorat

977 561 639

A la part obaga de la serra de Montsant s’erigeix l’ermita de Santa Magdalena. Donades les seves grans dimensions, tenint en comte el tamany habitual de les ermites, és coneguda com “La Catedral de Montsant”

L’ermita va ser fundada per fra Llorenç Julià. L’edifici es construí al 1579 seguint un projecte de Jaume Amigó, però entre 1587 i 1599 la capella va ser abandonada i quedà força malmesa. En recuperar el culte, ja al segle XVII, s’enriquí amb sumptuosos retaules els quals desaparegueren al 1936. 

Es tracta d’un temple de planta basilical rectangular, de nau única, amb capelles laterals que queden inscrites en el perímetre de l’edifici. En conjunt hi ha sis capelles, un cor, tribunes i una cripta excavada a la roca. A l’interior de la cripta es conserven les pintures murals de Josep Juncosa, de 1662. 

Exteriorment, destaca un campanar d’espadanya de dimensions molt reduïdes i la porta d’accés, d’un estil clarament renaixentista. A la portalada, mitjançant els ordres arquitectònics del món clàssic, s’alcen dos nivells. Al nivell inferior quatre pilastres en sostenen dues de superiors les quals estan culminades per un timpà. Dins aquesta estructura queda inscrita una obertura en forma d’arc de mig punt, lloc per on s’accedeix a l’interior de l’edifici. Observem, així, un esquema força similar al de la portalada de l’Església de Sant Jaume d’Ulldemolins, també de Jaume Amigó. Una similitud que també s’adverteix en la planta de la construcció.