Ermita de la Salut del Papiol

Bisbat de Sant Feliu de Llobregat

Avinguda de Can Monmany, 89

08754 El Papiol

Baix Llobregat

936 730 121

santaeulalia565@bisbatsantfeliu.cat

Tocant al municipi de Valldoreix, enmig del parc de Collserola, s'alça aquesta petita ermita romànica dels segles X i XI

L’ermita està documentada des de finals del s. IX on en un pergamí de l’arxiu capitular de la seu de Barcelona cita l’actual ermita sota el nom de “parròquia de Santa Madrona”. Tanmateix, en el segle XIV la dedicació va canviar a Sant Pere i actualment està dedicada a la Mare de Déu de la Salut. 

És una construcció senzilla, amb molt poca decoració, però amb un estat de conservació excel·lent. L’edifici en un primer moment era de nau única, amb possible capçalera quadrangular i una coberta de fusta que data del s. X. En una ampliació al s. XI s’hi afegí una capçalera triple amb un absis semicircular i dues absidioles als laterals, una volta de canó amb arcs faixons i s’amplià la nau que esdevingué més llarga i, possiblement, més alta.

A l’exterior es fan evidents els contraforts. A la part dels peus hi ha una interessant finestra geminada amb un capitell de fulles d’acant sobre una petita columna, de les quals se’n conserven poques a l’arquitectura preromànica. L’absis central presenta arcuacions llombardes i lesenes típiques de l’arquitectura romànica catalana. A més, la porta central, també edificada el s. XI,  presenta una porta adintellada decorada amb un arc de mig punt inscrit al mur que genera un timpà avui sense decoració.

Bibliografia

    L'Avanç, EFADOS, publicació fotogràfica amb textos