Ermita de la Mare Déu dels Àngels de Sant Mateu

Bisbat de Tortosa

Sant Bernat, 2

12511 Sant Mateu

Baix Maestrat

964 416 009

Es tracta d’un interessant conjunt arquitectònic, compost per l’església, l’hostatgeria i altres construccions annexes, bona part del qual fou construït entre el s. XVI i XVII.

Ja al s. XV, al mateix cim, va existir una ermita dedicada a Sant Antoni Abat i Sant Pau Ermità. Fou arrel la troballa d’una imatge de la Mare de Déu, a finals del s. XVI, que augmentà la devoció a la zona. En motiu d’aquest fet es construí l’hostatgeria i l’ermita, finalitzada al 1622. Una tasca constructiva que continuà al llarg del s. XVII, amb diferents intervencions als s. XIX i XX. D’aquesta manera l’actual ermita, molt ben cuidada, és d’estil renaixentista amb elements decoratius barrocs. L’església, de nau única amb capelles laterals i transsepte, és culminada amb un absis rectangular. Un conjunt, cobert amb volta de canó, al que cal sumar el cor, la sagristia i el cambril, lloc on es venera la imatge de la Mare de Déu. En el creuer, alhora, s’alça una cúpula sobre petxines. A l’exterior observem una àmplia façana carreuada on s’obra una portalada barroca adovellada d’arc de mig punt. Aquesta queda emmarcada per dues pilastres que sostenen un entaulament sobre el qual descansa una fornícula en forma de petxina. La fornícula, al seu torn, queda emmarcada per pilastres i és coronada per un frontó triangular. Adossat a l’església trobem un campanar de planta quadrada, el qual fou construït al 1728 gràcies a les aportacions del gremi de llauradors. A la mateixa plaça on s’ubica l’ermita trobem l’hostatgeria, un edifici de caràcter massís constituït per diferents dependències. Encara que l’ermita és visitada per gent de tota la comarca, els sanmatevans celebren la seva romeria el segon dissabte després de Pasqua. També s’organitza una segona romeria, dins de les festes majors, el dia del “Sanmatevà absent”.

Bibliografia

    "Historia de la Sagrada Imagen de Ntra.Señora de los Angeles Venerada en la villa de St.Mateo", F.J.Borull i Vilanova, 1832

    "Virgen de los Angeles, St.Mateo", A.Alejos Morán, 1999

    Tresors amagats. Les ermites de Castelló. Pascual Moliner, Vicente. Castelló: Diputació, 1997