Ermita de la Mare de Déu del Priorat

Arquebisbat de Tarragona

Avinguda de Catalunya, 116

43711 Banyeres del Penedès

Baix Penedès

Aquesta petita construcció, de planta estranya a causa de les seves ampliacions, és un exemple de l'arquitectura de transició del segles XII i XIII.

L’edifici de la Mare de Déu del Priorat està ubicat a les afores de la població de Banyeres del Penedès, a la comarca del Baix Penedès.

Segons sembla, l’ermita de Santa Maria del Priorat estava vinculada al monestir de Sant Cugat del Vallès i més endavant, a principis del segle XIV, al monacat de Ripoll. La primera documentació del Priorat de Banyeres no apareix fins al segle XIII. 

L’edifici té per base una nau única amb capçada semicircular, segurament datada al segle XII, d’estil romànic. Adossada a aquesta hi ha una altra nau amb capçada semicircular, construïda en una ampliació del segle XIII i que denota característiques de traspàs entre el romànic i el gòtic. Les dues naus estant comunicades a través d’uns arcs de mig punt lleugerament apuntats.

Als peus de la nau romànica encara es pot veure un petit campanar d’espadanya, avui molt enrunat i malmès. 

Destaca del seu interior la decoració del terra amb rajoles, així com un sarcòfag de pedra, amb decoració de diferents períodes, pertanyent segurament a un antic membre del cenobi. El sagrari és d’estil gòtic.

L’ermita, lloc de peregrinació on es venerava la imatge de la verge, va ser saquejada l’any 2006 i actualment la nova imatge es conserva a l’església parroquial de la població.