Col·legiata de Sant Pere de Ponts

Bisbat d'Urgell

Muntanya de Sant Pere

25740 Ponts

Noguera

973 460 003

www.bisbaturgell.org

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

L’Associació “Amics de Sant Pere” creada pels ciutadans de Pons  inicià l’any 1975 la tasca de restauració de la Col·legiata.

La primera documentació que fa referència  a la col·legiata data de l’any 1024,en  l’època del comte Ermengol II d’Urgell. A l’any 1091  se li concedeix els drets canònics. L’any 1143 el comte Ermengol IV d’Urgell li concedí importants donacions per establir un monestir benedictí que no s’arribà a crear mai; en el seu lloc  a partir de 1269 s’establí una canònica agustiniana. En segles posteriors va entrar en un període de decadència; l’any 1839, durant les guerres carlines, va ser cremada i saquejada per les tropes absolutistes el que provocà el seu total abandonament.  L’any 1931 va ser declarada  “Monument Nacional” però l’esclat de la guerra va fer impossible la restauració.  L’any 1975 l’associació “Amics de Sant Pere” va iniciar els treballs de neteja i de restauració; l’any 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya per tota la tasca realitzada al llarg d’aquests anys. 

El conjunt està format per l’església i restes de les dependències canòniques. L’església, en bona part resultat de la resturació,  és d’una sola nau coberta amb volta de canó sobre dos arcs torals i un de triomfal a l’acabament.   La  capçalera està  formada per tres absis de forma trevolada disposats en forma de creuer; l’absis central té tres grans fornícules buidades en el gruix del mur.

Destaca l’organització externa dels murs: arcuacions cegues ressegueixen la part superior dels murs,  als absis les arcuacions apareixen separades per lesenes i tenen unes finestres cegues d’arc rodó.  Damunt del creuer s’ha reconstruït el cimbori octogonal amb dos nivells de finestres de decoració llombarda.  En el sector oest del temple es troba la necròpolis medieval on s’han localitzat sis esteles funeràries, de forma rodona amb diferents signes.

Bibliografia

    Sant Pere de Ponts, Manel Gabriel