Capella del Roser de Valls

Arquebisbat de Tarragona

Carrer de la Cort, 24

43800 Valls

Alt Camp

977 600 013

sjoan.valls@arqtgn.cat

sjoan.valls.arquebisbattarragona.cat

Entre els carrers del centre de la població de Valls hi ha aquesta petita construcció que amaga al seu interior un monumental conjunt de rajoles vidriades del segle XVII, amb representacions de la batalla de Lepant.

El petit edifici de la capella té els seus orígens al segle XIV. Originalment era una capella dedicada a Santa Anna i estava associada a l’hospital de la població amb la mateixa advocació. 

Pel que fa a la seva estructura, és un edifici de cos únic, d’una sola nau coberta amb una volta de canó, amb capçada plana i un petit cor als peus. La façana, de formes ondulants i decorada amb esgrafiats, té un aire modernista. Al seu interior, on antigament hi havia un retaule dedicat a la Verge, destruït durant la Guerra Civil,  hi ha un mural al fresc obra de Català Gomis, datat al 1954, i una escultura de la Verge obra de Modest Gener.

La veritable joia de la capella, però, són els murals de rajola vidriada, d’autor desconegut, que cobreixen les parets de la nau. Les seves 2.538 peces estan repartides en tres panells, ubicats un a banda i banda de la nau i un altre sota del cor. L’obra data del segle XVII i la seva iconografia fa referència a la Batalla de Lepant, que va enfrontar a la Lliga Santa contra l’Imperi Otomà. Entre les escenes destaquen una vista aèria del conflicte, una que mostra l’inici de la batalla i una tercera que es reserva per l’acció fictícia de l’entrega de l’estendard  per part de Pius V a Joan d’Àustria. Tradicionalment la victòria de la batalla es relaciona amb la intercessió de la Verge del Roser a favor dels combatents de la Lliga Santa.