Basílica parroquial de la Mare de Déu de la Mercè i Sant Miquel Arcàngel

Arquebisbat de Barcelona

Plaça de la Mercè, 1

08002 Barcelona

Barcelonès

933 152 756

mdmerce30@arqbcn.org

http://www.basilicadelamerce.cat/

La parròquia, col·loquialment coneguda com església de la Mercè, és un des exemples més fastuosos de l'arquitectura barroca catalana. És la segona església de Barcelona des de 1918 i al seu interior hi descansa la imatge de la patrona de la ciutat. 

L’actual basílica de la Mercè va ser construïda en un pla d’ampliació del convent de l’ordre dels mercedaris, quan les dependències d’aquest havien quedat petites a causa de la seva popularitat. L’obra executada entre 1765 i 1775 per Josep Mas i Dordal segueix els models de la planta contrareformista molt característica de l’època. Així, l’edifici consta d’una nau central que doble en ampla a les laterals, amb capelles entre els contraforts. En alçat aquestes capelles s’articulen amb unes tribunes superiors cobertes amb gelosies. Hi ha un gran transsepte amb una cúpula en el creuer, construïda el 1888 per Joan Martorelles i Montells, que anava coronada en origen per una escultura de la Verge de la Mercè de Maximí Sala, destruïda durant la Guerra Civil i substituïda al 1956 per una altra obra dels germans Oslé. L’articulació de l’espai interior es reflecteix en la seva façana, esculpida per Carles Garau. Aquesta està formada de dos cossos, ritmada per unes enormes pilastres corínties decoratives i rematada per un timpà.

L’església va patir diversos desperfectes durant la Guerra del Francès. Després, en la desamortització, el convent va ser expropiat i el conjunt va ser emprat per a ús militar. En aquest procés de desamortització algunes parròquies es van reorganitzar. L’església de Sant Miquel, al costat de l’ajuntament, va ser destruïda al 1868 i l’església de la Mercè, ara parròquia, va haver de compartir advocació. D’aquest fet en resta un testimoni arquitectònic: la porta lateral d’estil gòtic pertanyent a l’antiga església de Sant Miquel. 

A l’interior de la basílica es guarda, en un espectacular cambril que data del 1888, la imatge de la verge de la Mercè atribuïda a Pere Morgades i datada entorn del 1361, possiblement amb el nen del s. XV. La imatge, al igual que l’edifici, va patir desperfectes al 1936. Actualment, però, les restauracions no han fet perdre al monument la seva esplendor originaria. 

Bibliografia

    Santuaris marians de Barcelona, Àngel Fàbrega Grau