Basílica de Santa Maria del Mar

Arquebisbat de Barcelona

Plaça Santa Maria, 1

08003 Barcelona

Barcelonès

93 310 23 90 / 93 319 21 92

santamaria205@arqbcn.org

www.santamariadelmarbarcelona.org

Nivell de protecció patrimonial: BCIN

L'església de Santa Maria del Mar és una de les esglésies d'estil gòtic català més conegudes del nostre país. La seva arquitectura senzilla però elefant és el resultat d’una intensa implicació de la població del barri de la Ribera barceloní del s. XIV, i la converteix una mostra excepcional d'art, cultura i vida de la baixa Edat Mitjana catalana. 

Aquest edifici emblemàtic del gòtic català va ser construït sobre un edifici anterior del s. X anomenat Santa Maria de les Arenes, el possible indret on es trobaren les relíquies de Santa Eulàlia, antiga patrona de la ciutat. A través de la nomenclatura, hi ha alguns estudis que hipotèticament situarien a la base romana de l’indret la ubicació d’un amfiteatre, unes arenes de període antic. Sigui com sigui, ja al 1005 es documenta el nom de Santa Maria del Mar. Es conserven les referències documentals del contracte que marca l’inici de les obres durant el 1329, en un projecte dirigit per Berenguer de Montagut i Ramon Despuig, sota el beneplàcit d’Alfons III el Benigne. La construcció de seguida va tenir però un caire popular, ja que la pertinència de la parròquia havia de caure sobre els seus feligresos. D’aquesta manera el barri de la Ribera es va abocar en la seva construcció. La protecció reial continuà amb la figura de Pere el Cerimoniós, sota el mandat del qual, l’any 1383, es col·loca l’última clau de volta i s’acabà la construcció de l’església. 

Al 1428 un terratrèmol sotraga Barcelona i la façana de l’edifici s’esfondrà. De seguida, però, Pere Joan, Andreu Esuder, Bernat Nadal, i Bartomeu Mas iniciaren el projecte de reconstrucció que havia de dotar d’una façana més moderna a l’edifici, prenent un estil flamíger. Les torres són l’últim element constructiu que es culminà. Si bé dues d’elles s’enllestiren en període medieval (1496), la torre del costat est no es completà fins el 1902. 

L’edifici presenta un gòtic català de manual, molt proper a l’estil contemporani del midi francès. Aquest gòtic presenta línies molt simples i serenes, de característiques geometritzants i amb una decoració molt condensada. A l’exterior, les estructures marquen l’horitzontalitat del cos, l’atenció va als contraforts, les torres i el ritme imposat per les línies d’imposta. A l’interior la percepció canvia. La construcció presenta una planta de tres naus, amb absis poligonal amb deambulatori i cripta sota el presbiteri. La separació de les naus es fa a través d’unes columnes de perfil net i hexagonal, i la nau central es presenta més ampla, però no gaire més alta que les laterals, cosa que dóna una sensació d’unitat espacial, amplitud i diafanitat. Hi ha a més capelles entre els contraforts, que articulen una bateria d’arcs apuntats a banda i banda que culminen amb un claristori decorat amb finestres amb vitralleres. La coberta és de volta de creueria i destaca, al centre, les claus de voltes amb decoracions tan escaients com insígnies dels patronatges i imatges dels col·laboradors de la construcció, per exemple els basters del barri de la Ribera. Les ja mencionades vitralleres tenen la particularitat de conservar, en part ,fragments originals del s. XV, igual que la rosassa dels peus de la nau.