Basílica Arxiprestal de Santa Maria de Morella

Bisbat de Tortosa

Placeta de l'Església, 1

12300 Morella

Els Ports

964 160 379

Nivell de protecció patrimonial: Monument d'Interès Nacional

En el nucli medieval de Morella s’alça una autèntica joia arquitectònica, la Basílica Arxiprestal de Santa Maria la Major. Una obra mestra que és considerada, per alguns historiadors, una de les esglésies més belles del gòtic valencià.

El temple, construït entre 1265 i 1343, no va estar totalment acabat fins el 1593, quan va ser consagrat pel bisbe de Tortosa Gaspar Punter. La construcció s’aixecà sobre les ruïnes d’una antiga mesquita musulmana, essent així símbol de la reconquesta. Degut al seu període d’edificació l’església evidencia elements gòtics i renaixentistes.  Es tracta d’una basílica de tres naus, de quatre trams, coberta amb voltes de creueria. El temple, en correspondència amb les naus, és capçat per tres absis. A l’interior, d’una riquesa extraordinària, destaca el retaule xurrigueresc de l’altar major (s. XVII), obra de Vicent Dolç. Cobert de pa d’or, la seva resplendor daurada contrasta amb la nuesa i la fredor de la pedra gòtica. En el segon tram de la nau central, sobre un arc rebaixat, s’aixeca un altre dels elements més destacats del temple, el cor (s. XV). És una obra renaixentista de Pere Segarra que, degut a les característiques de la seva volta estrellada, és considerada un exemplar pràcticament únic en el món. En comunió amb la riquesa interior trobem l’exterior, on destaquen dues magnificents portalades gòtiques, la dels Apòstols (s. XIV) i la de les Verges s. (XV). Ambdós accessos al temple evidencien una estructura característica del període. Estan conformats per columnes sobre les quals es desenvolupen les arquivoltes, essent aquestes rematades per un gablet. La porta major, la dels Apòstols, mostra elements decoratius renaixentistes en els extrems, fruit d’una intervenció posterior. En ella s’hi acull una imatge de la Verge del s. XV. L’altra portalada, més refinada, presenta una imatge de Santa Úrsula del mateix període. En el perfil exterior, a la capçalera, sobresurt el campanar d’espadanya.  A l’interior, junt als elements mencionats, cal destacar l’òrgan barroc (s. XVIII), la capella de la Comunió (s. XVII) i el Museu Arxiprestal, ubicat a la sagristia.

Bibliografia

    "El maestrazgo histórico i Morella", Manuel Milian Boix, 1983

    "Historia de la muy noble, fiel, fuerte i prudente villa de Morella", Francisco Oliet (1861), ed.Faccimil a cura de Josep Alanyà (2006).

    "Morella, guia de su antiguo término", S.Gamundi i Carlos Sangüesa,1994