Antic Hospital de Santa Maria de Lleida

Bisbat de Lleida

Plaça de la Catedral s/n

25002 Lleida

Segrià

973 271 500

fpiei@diputaciolleida.cat

L’edifici, que és una bona mostra de l’arquitectura gòtica civil catalana, actualment acull la seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Les primeres referències que es tenen de l’Antic Hospital de Santa Maria de Lleida són de mitjans segle XV. L’any 1445, els paers de la ciutat i el bisbe de la diòcesi Garcia Aznares van coincidir que calia crear un Hospital General, de gran capacitat i amb més recursos, que substituís i fusionés tots els petits hospitals de fundació privada.

La nova construcció va rebre, vuit anys més tard, l’aprovació de les autoritats de l’època, tant del Papa Eugeni IV com de la reina Maria d’Aragó, lloctinent d’Alfons el Magnànim, i es va establir els principis bàsics del nou edifici: hauria d’estar situat a la Plaça de l’Almodí vell, hauria d’acollir els pobres de Crist i es finançaria amb diners públics, deixes testamentàries i almoines. També es va ordenar que l’hospital es dediqués a Santa Maria i se li van atorgar els mateixos privilegis, llibertats, immunitats i protecció que a l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona.

L’Antic Hospital va fer funcions d’hospital de pobres i malalts fins el segle XVIII. Després de la Guerra de Successió, però, una part de l’edifici es va convertir en Hospital Militar amb el nom d’Hospital del Rei, de manera que va ser necessari dur a terme un seguit de reformes per redistribuir els espais i adaptar-los al nou caràcter militar i civil. L’any 1854, per ordre d’Isabel II, l’hospital esdevindria altre cop hospital civil exclusivament. Al segle XX (1920) l’edifici va ser declarat monument històrico-arquitectònic i a partir d’aleshores acolliria diferents serveis i institucions culturals –com ara el Museu Diocesà durant el periple del 36– fins que el 1941 s’hi instal•laria l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, que promou la investigació científica, el conreu de les arts i les lletres i tutela les qüestions que afecten el patrimoni cultural de la ciutat.

L’edifici té una estructura simple de planta quadrada i amb un pati interior també quadrat. A la façana, molt austera, destaca el portal amb la presència de dus escuts heràldics lleidatans i una fornícula, avui buida, que contenia una imatge de la Mare de Déu de l’hospital del segle XV-XVI.