Acadèmia Mariana

Bisbat de Lleida

C/ Acadèmia, 17

25002 Lleida

Segrià

973 266 161 / 695 478 097

Des de la seva fundació l’any 1862, l’Acadèmia Mariana constitueix un símbol per la ciutat. La seva funció és divulgar les excel·lències i glòries de la Verge Maria a través de la literatura i les arts.

Aquesta institució va ser fundada l’any 1862, amb la finalitat d’honorar a la Verge Maria i divulgar les seves excel·lències i glòries mitjançant la literatura i les arts. L’Acadèmia Mariana esdevenia, a més, un monument a la definició dogmàtica de la Immaculada Concepció de Maria. El papa Pius XI li va concedir, l’any 1923, el títol de Pontifícia i Alfons XIII, el mateix any, li va concedir el de Reial, de manera que avui podem parlar de la Pontifícia i Reial Acadèmia Mariana de Lleida. La seva finalitat i l’obra artística però, li fa merèixer l’apel·latiu de Palau de Maria.

Des de la seva fundació, aquesta institució del Bisbat de Lleida ha estat un autèntic símbol per la ciutat. És la seu de l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de Lleida; ha estat seu del Diario de Lérida i de Radio Popular; i també acull diverses entitats del Bisbat.

L’edifici, que és una construcció de dimensions i valor extraordinaris, va ser aixecat damunt dels fonaments d’un convent mercedari del segle XIII. A la façana neoclàssica hi destaquen diversos elements decoratius com ara sis escuts (Espanya, Catalunya, Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida), motllures, cornises o finestres falses. Un cop dins de l’edifici, es poden admirar molts tresors artístics, repartits per tot arreu, tant pel que fa a la seva decoració com per la seva concepció arquitectònica. L’oratori, per exemple, és d’estil neogòtic florentí i és una de les sales que no es poden deixar de visitar. És un espai esplèndid de tres naus amb nou voltes d’aresta decorades amb pintures murals que presenten tots els moments singulars de la vida de la Verge i els seus símbols i dignitats. La qualitat artística, històrica i religiosa d’aquesta capella, i la seva excepcionalitat, fan que se la conegui com “la Capella Sixtina de l’Art Marià”.