Agenda

Visita al teu aire

La Catedral de Santa Maria de Girona

05/07/2021 al 11/07/2021

Descripció

Vine. Viu-lo. Gaudeix-ne. Pregunta’t.

Durant els mesos d'estiu Catalonia Sacra et convida a visitar alguns els millors monuments del nostre país. Són esglésies i monestirs d'un alt valor patrimonial amb un nuclii d'atenció turistica per atendre als visitants.

Ves-hi. T’estant esperant.


Catedral de Santa Maria de Girona

En el mateix indret del fòrum romà de l’antiga Gerunda, dominant tot el barri vell de la ciutat, s’alça l’imponent catedral de Santa Maria de Girona formant, juntament amb l’agulla de Sant Feliu, un dels símbols més representatius de la ciutat. El cristianisme va arrelar ben d’hora a la ciutat de Girona i aquest fet es demostra amb els dos grans temples que coronen la ciutat, Sant Feliu i Santa Maria. La primera catedral romànica de Santa Maria es construiria sobre els vestigis romans entre els segles X i XI, després que la basílica de Sant Feliu exercís de seu catedralícia al segle VIII i l’antiga església de Santa Maria fos reconvertida en mesquita durant la invasió musulmana. De l’època romànica es conserva la Torre de Carlemany –situada al costat de l’Evangeli i actualment fent funcions de contrafort– el claustre – de forma trapezoïdal per la orografia del terreny i amb una iconografia medieval historiada molt interessant– els soterranis i la sagristia. La gran façana és d’època barroca i va ser dissenyada per Pere Costa, un dels millors escultors i arquitectes del barroc català. Al capdamunt de noranta graons de pedra picada, però, clou en realitat una església gòtica extraordinària amb una única nau que, amb 22’98 metres, és la més ampla del món després de la de la basílica de Sant Pere del Vaticà.

El seu interior acull un important conjunt de mobiliari litúrgic romànic i gòtic, amb peces com la “Cadira de Carlemany”, el retaule de Pere Bernés, o el magnífic baldaquí d’argent, que conforma una de les peces d’orfebreria més espectaculars de la diòcesi. 

Dins el mateix circuit de la catedral es pot visitar el Tresor Capitular que posa a l’abast diverses obres cabdals per la història de l’art del país com el Tapís de la Creació o el Beatus de Girona, a través d’una exposició que inclou moltes altres peces que al llarg dels segles han servit o serveixen encara pel culte litúrgic del complex catedralici.