Notícies

Vallbona de les monges estrena un modern espai expositiu per explicar el monaquisme femení

04/09/2018

L’espai, inaugurat l’1 de setembre, vol ajudar a contribuir a comprendre la vida religiosa de la comunitat, generant una experiència de visita transformadora comprensible per a tots els públics.

“Santa Maria de Vallbona; el monaquisme femení” és el nou espai expositiu d’aquesta abadia cistercenca que té com a objectiu posar en valor el patrimoni històric del Monestir i de la mateixa comunitat monàstica, i posicionar-lo com un dels grans actius del turisme patrimonial de Catalunya.

Vallbona de les Monges és la més important de la branca femenina de l’orde del Cister a Catalunya i la més antiga, amb més de 850 anys d’història i vida religiosa ininterrompuda. És aquest valor femení el principal actiu que dóna singularitat al conjunt cenobític i el que es vol transmetre amb aquesta innovadora museogràfia.

“Santa Maria de Vallbona; el monaquisme femení” explica amb la veu i la mirada femenina de la comunitat de monges, els fonaments espirituals del monaquisme cistercenc i la història del monestir que va començar a finals del segle XII. Un monestir de dones cultes, on es treballava. Alhora, explica i exposa per primera vegada al públic el gran tresor del monestir: la farmàcia i la seva col·lecció d’atuells, considerada la millor d’època moderna que es conserva a Catalunya.

L’espai, que es troba a l’anomenada Sala Gòtica del monestir, antic dormitori de les monges, s’ha concebut de manera immersiva per tal que els visitants experimentin vivencialment el sistema de vida de la comunitat, copsin els més de vuit segles d’història i revisquin moments tan crucials com l’origen eremític de la comunitat o d’altres de sorprenents com el període durant el qual les monges van ser apotecàries. Per aconseguir-ho, s’ha dotat l’espai de recursos museogràfics immersius i evocadors i d’un fil narratiu que transportarà al visitant en el temps.

El discurs expositiu està dividit en tres apartats que s’expliquen a través de tres projeccions mapejades amb personatges virtuals que, a banda de tenir una funció informativa, didàctica i documental, estan pensades per generar efectes de sorpresa, especialment d’ubicació en la realitat monumental jugant amb l’espai, els elements exposats i el relat. La il·luminació marca el ritme de la visita i els diferents capítols d’aquest relat, obrint i tancant l’escena, mentre una veu femenina representativa de les monges del monestir guia el visitant durant tot el recorregut i explica la seva història, la de la comunitat religiosa.

El recorregut s’inicia reivindicant la intel·lectualitat de la comunitat femenina a través de l’scriptorium que dóna pas a un gran audiovisual sobre la història de la comunitat i del monestir per dedicar un apartat final al gran tresor del monestir, la farmàcia.

El projecte s’ha tirat endavant amb l’impuls del programa “Patrimoni en Acció” del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha impulsat, junt amb l’Obra Social “la Caixa”.